گل گاوزبان از جمله بهترین گیاهان دارویی آرامش بخش با طبعی گرم می باشد.
این گیاه دارای دو نوع است که از لحاظ سرده با یکدیگر متفاوتند :
گل گاوزبان ایرانی به انگلیسی (Echium )
گل گاوزبان اروپایی(Borage)
این دو گیاه با یکدیگر متفاوت بوده و از لحاظ خواص نیز تفاوت هایی دارند. دلیل خواص فوق العاده گل گاوزبان وجود ماده ای به نام ” نیترات دو پتاس ” می باشد که از تجزیه شیمیایی این گیاه بدست می آید.
از جمله ترکیبات شیمیایی گل گاوزبان می توان به نیترات پتاسیم ، منگنز ، منیزیوم و آالنتوئین اشاره کرد و همچنین از گل گاوزبان به عنوان یکی از غنی ترین منابع اسیدهای چرب اصلی یاد می شود.
مصرف یک وعده در روز برای افراد سالم مشکلی ایجاد نمی کند ولی باید دقت داشته باشید که برای خرید این گیاه از مراکز معتبر اقدام به خرید نمایید زیرا ممکن است برخی از مراکز فروش یا عطاری ها مقداری برگ و گل های دیگر را با این گیاه مخلوط کنند که موجب بروز عوارض خواهد شد.
برای خرید گل گاوزبان با کیفیت اینجا را کلیک کنید
ارسال رایگان به سراسر کشور + ضمانت بازگشت وجه بی قید و شرط
نحوه کشت و برداشت
شرایط مطلوب برای کشت گل گاوزبان مناطق سردسیر و نیمه مرطوب است و که در فصل تابستان آن ها دارای باران های متناوب باشند و اگر در مناطق خشک کشت شود باید مرتب آبیاری نمود. عمر این گیاه دو سال است.
در فصل بهار و پاییز این گیاه کشت می شود که فصل پاییز مناسب تر است.
کشت این گیاه هم در فضای باز و هم در منزل امکان پذیر است و دمای مناسب برای جوانه زنی این گیاه 21 درجه سانتیگراد می باشد.
کاشت بذر باید در عمق 5 سانتی زمین و با فاصله 55 سانتیمتری از ردیف های دیگر انجام شود.
در صورت کاشت در پاییز ، اردیبهشت ماه زمان مناسب برای برداشت می باشد. در مرحله ی برداشت گل های برداشت شده این گیاه را روی یک پارچه یا سفره پالستیکی قرار داده و برای جلوگیری از برخورد نور آفتاب و جذب آلودگی یک پارچه تمیز روی آن قرار میدهند.
در صورت کشت درست و رعایت اصول ذکر شده میزان برداشت در هر هکتار حدود 550 کیلوگرم می باشد.
نحوه خشک کردن
برای خشک کردن گیاهان دارویی روش های مکانیزه و سنتی مختلفی وجود دارد که امکان کنترل نور و تنظیم دما در آن وجود دارد. اما بهترین روش برای خشک کردن گل گاوزبان، عمل خشک کردن به طور طبیعی در سایه می باشد.
به این صورت که گل ها را روی یک پارچه تمیز ریخته و در سایه قرار میدهید و باید دقت داشت که به دلیل شهد موجود در گل ها مورچه ها جذب گل نشوند و به آن هجوم نبرند.
انتظار می رود از هر یک کیلوگرم گل گاوزبان، 255 گرم گل خشک بدست آید.
تفاوت گل گاوزبان ایرانی و خارجی(اروپایی)
- گل گاوزبان ایرانی چندساله اما نوع خارجی آن یکساله است.
- همانطور که گفته شد از لحاظ خواص با یکدیگر متفاوت بوده و فقط از لحاظ ظاهر به یکدیگر شباهت دارند البته گل های گونه ایرانی این گیاه درشت تر از نوع خارجی آن است.
- سرشاخه گل گاوزبان اروپایی شور بوده و موجب افزایش عرق و ادرار می شود اما نوع ایرانی آن این مشخصه را ندارد.
طرز تهیه دمنوش گل گاوزبان
موارد مورد نیاز : 3 قاشق غذاخوری گل گاوزبان + 1 عدد لیمو عمانی + 2 قاشق مرباخوری عسل + 4 لیوان آب جوش
لیمو عمانی برش داده شده را همراه با مقداری از این گیاه درون قوری ریخته و آب جوش را به آن ن اضافه کنید و بگذارید 25 الی 35 دقیقه روی حرارت مال یم دم بکشد.
بعد از ولرم شد دمنوش ، عسل را به آن بیافزایید و حتما بعد از ولرم شدن این کار را انجام دهید تا خاصیت عسل نیز حفظ شود.
مطالعه بیشتر درباره Echium ایرانی
مرسی از مطالب مفیدتون
گل گاوزبان به انگلیسی Borage flowers هم میگن